Arbeidsbemiddeling
De arbeidsmarkt is nog steeds historisch krap. Er is er niet alleen een tekort aan mensen, maar ook een tekort aan personeel met de geschikte vaardigheden. De mismatch is dus kwantitatief én kwalitatief. Er is goed opgeleid personeel nodig om de economie draaiend te houden. Tegelijkertijd zijn er in Nederland nog veel mensen die niet werken, maar die dat wel zouden willen en kunnen.
Samenwerken in Werkcentra
Om de mismatch en de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, is het nodig dat publieke en private partijen hun krachten bundelen en samenwerken. We zetten ons samen met partners in voor het realiseren van één Werkcentrum per arbeidsmarktregio. In het Werkcentrum werken UWV en gemeenten op minimaal één fysieke locatie of online samen met regionale partners, zoals onderwijsinstellingen, vakbonden, werkgeversorganisaties en private partijen. Het Werkcentrum is er voor alle werkzoekenden met of zonder uitkering, mensen die van baan willen wisselen en voor werkgevers die op zoek zijn naar duurzaam inzetbaar personeel. Ze kunnen er terecht voor hulp bij het zoeken naar werk of het vinden van personeel, loopbaanadvies, scholing, praktijkleren en hulp bij schulden. In veel regio’s wordt al concreet invulling gegeven aan deze samenwerking. Iedere regio kent zijn eigen tempo en dynamiek. Er zijn inmiddels achttien Werkcentra operationeel; deels fysiek én digitaal, deels digitaal.

Op 1 januari 2025 is de Tijdelijke regeling aanvullende dienstverlening geëindigd. Daarmee is ook de dienstverlening vervallen van de regionale mobiliteitsteams die in elke arbeidsmarktregio waren gevestigd en die oorspronkelijk in het leven waren geroepen om mensen te helpen die door de coronapandemie hun baan verloren of dreigden te verliezen. De afgelopen jaren werd de dienstverlening van de regionale mobiliteitsteams ook ingezet voor langdurig werklozen en met werkloosheid bedreigde mensen. Ook de Leerwerkloketten zijn op 1 januari 2025 gestopt; die dienstverlening gaat grotendeels op in de Werkcentra.
Op 1 januari 2025 start de transitie naar de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur en daarmee de Werkcentra. De definitieve wetgeving gaat naar verwachting per 1 juli 2026 in. UWV organiseert – samen met gemeenten – tijdens de transitieperiode zoveel als mogelijk de publieke toegang tot arbeidsmarktdienstverlening. Die toegang is geborgd in de zogenoemde gidsfunctie. De gidsen van gemeenten en UWV ontvangen personen op locatie, bieden informatie over scholing, loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden. Ook verwijzen ze personen voor meer op de persoonlijke situatie afgestemde dienstverlening naar de juiste organisatie. Denk aan adviseurs van UWV en gemeenten, en partners zoals de geestelijke gezondheidszorg (ggz), onderwijspartijen en werkgevers. Daarnaast blijven we persoonlijk loopbaanadvies geven aan alle UWV‑cliënten. Met partners is afgesproken dat gemeenten een persoonlijk loopbaanadvies bieden aan hun cliënten en sociale partners aan mensen die nog aan het werk zijn, maar hun baan dreigen te verliezen.
We zetten de re-integratieactiviteiten voor de WW‑populatie met een zeer kwetsbare arbeidsmarktpositie voort. Ook onderzoeken we hoe de re‑integratieactiviteiten voor de gemeentelijke populatie beschikbaar kunnen blijven. De werkgeversdienstverlening verandert per 1 januari 2025 niet.
Voor het uitwisselen van matchingsgegevens (werkzoekendenprofielen en vacatures) tussen UWV, gemeenten, re‑integratiebureaus en andere partijen is in 2024 de VUM‑voorziening (Verbeteren uitwisseling matchinggegevens) ontwikkeld. Er zijn nog wel zorgen over de aansluiting van gemeentelijke ICT‑applicaties op deze voorziening en het hieraan gerelateerde gebruik ervan door gemeenten.
Met werkgevers gaan we in gesprek over verschillende strategieën om personeelstekorten op te lossen. Die oplossingen bestaan uit het aanboren van nieuw (soms onbenut) talent, het anders organiseren van werk, en het boeien en binden van personeel. Daarnaast bemiddelen we tussen vraag en aanbod, ook op verzoek van de werkgever. Wij streven ernaar dat iedereen die wil en kan werken, ook aan de slag komt.
Dienstverlening aan mensen die ziek of
(deels) arbeidsongeschikt zijn
In 2024 hebben we onze dienstverlening aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking geïntensiveerd door onze werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening meer te verbinden. Ook voeren we gesprekken met cliënten met een WIA/IVA‑uitkering of een Wajong‑uitkering die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en die in het kader van het experiment Bredere inzet re‑integratie‑instrumenten aangeven ondersteuning naar werk te willen. Ook hebben we onze dienstverlening uitgebreid naar WW‑gerechtigden met een beperking en meer bekendheid gegeven aan de inzet van voorzieningen en scholing. Bij het vaststellen van wat voor de cliënt de passendste dienstverlening is, hanteren onze medewerkers het kader Methodische Aanpak Re‑integratie. Dit is een hulpmiddel om een goed beeld te krijgen van de cliënt, welke problemen deze ervaart, hoe die kunnen worden opgelost en welke concrete afspraken we kunnen maken om herstel en werkhervatting te bevorderen.
