Digitalisering
De toepassing van informatie technologie (IT) in onze processen is essentieel om passende, toegankelijke en consistente (digitale) dienstverlening te bieden. We werken aan een optimale samenhang tussen digitale en fysieke dienstverlening. Daarnaast zorgen we voor een moderne, stabiele werkplek waar medewerkers efficiënt en effectief kunnen werken. Dit doen we door gebruiksvriendelijke en toegankelijke applicaties en geïntegreerde systemen te ontwikkelen.
Met het programma Samen op koers hebben we afgelopen jaren gewerkt aan het versnellen en automatiseren van de IT-ontwikkelingsprocessen (eenduidiger maken, meer agile werken). Ook in 2024 hebben we gewerkt aan een organisatiebrede samenwerking, een verbeterd portfoliomanagementproces (kwartaalsturing) en aanscherping van de UWV-doelarchitectuur.
Cliënten, werkgevers, partners en medewerkers verder ondersteunen met IT
Het beschikbaar hebben van de juiste data, op het juiste moment en op een toegankelijke wijze is voor onze medewerkers van groot belang. Begin 2024 hebben we versneld wijzigingen aangebracht in onze IT-omgeving om daarmee de beschikbaarheid en stabiliteit van onze bedrijfsapplicaties te verbeteren. Hierdoor konden we bovendien eenvoudiger aanpassingen realiseren. Zo is gewerkt aan het ontlasten van de medewerkers door processen te automatiseren en de systemen te vereenvoudigen, zowel voor de IT‑professional als voor de medewerker met cliëntcontacten.
Door repeterende handmatige processen te automatiseren met Robotic Process Automation (RPA) is niet alleen een hogere doorloopsnelheid van een aantal dienstverleningsprocessen gerealiseerd, maar wordt ook het aantal fouten verminderd en de werkdruk van de betrokken medewerkers verlicht. Zij kunnen nu op een andere manier ingezet worden, bijvoorbeeld om onze dienstverlening verder te verbeteren. Er zijn grote stappen gemaakt met de geautomatiseerde integratie en uitrol van applicaties. Deze stappen worden gezet op zowel de ontwikkel- en test- als de acceptatie- en productieomgevingen. Dit heeft geleid tot het sneller en vaker doorvoeren van applicatieveranderingen. Zo kunnen we zorgen dat verbeteringen van onze digitale dienstverlening sneller effect hebben voor de cliënt of voor medewerkers in de uitvoering. Ook kunnen we geautomatiseerd testen verder toepassen. Dit vermindert de kans op fouten en waarborgt de kwaliteit van uitleveringen op onze systemen.
Naast procesoptimalisaties zijn er ook concrete verbeteringen toegevoegd aan de werkplekomgeving waarbinnen UWV-medewerkers dagelijks werken. Met de nieuwe Basis moderne werkplek worden medewerkers geholpen om samen te werken en hun werk efficiënter en effectiever uit te voeren, met gebruikersvriendelijke en toegankelijke applicaties en geïntegreerde systemen. Applicaties worden via één bureaublad ontsloten waardoor medewerkers eenvoudiger en sneller kunnen werken. Dit is in 2024 voor 80% gereed: 229 applicaties zijn gemigreerd naar deze nieuwe werkplekomgeving. Om medewerkers zo goed mogelijk met de nieuwe werkplek te laten werken, zijn er op grote schaal kennissessies georganiseerd.
Daarnaast hebben we een Voice over Internet Protocolapplicatie (VoIP-app) geïmplementeerd, zodat cliënten ons telefoonnummer herkennen wanneer een van onze medewerkers hen belt.
Informatiebeveiliging en privacy
Mensen vertrouwen hun medische, werk- en/of persoonsgegevens aan ons toe. De samenleving mag ervan uitgaan dat UWV gegevens op een transparante wijze gebruikt, beheert en beschermt, in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving en volgens de eisen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
UWV zet zich in om data en informatie in processen en informatiesystemen adequaat te beveiligen. Dit doen wij in lijn met geldende wet- en regelgeving en verplichte kaders, zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). We werken aan onze doelstelling om in 2026 geheel te voldoen aan de eisen van de BIO. In 2024 is ongeveer 85% van alle processen en 75% van alle IT-systemen beoordeeld op BIO-compliance met selfassessments. In 2023 betrof dit nog respectievelijk 69% en 46%. De afwijkingen worden in 2025 opgepakt. De resterende processen en systemen worden in het eerste kwartaal van 2025 beoordeeld (zie verder paragraaf IT, informatiebeveiliging en privacy, bedrijfscontinuïteitsmanagement en gegevensverwerking onder het kopje Informatiebeveiliging en privacy).