We kunnen het niet alleen
Om de publieke dienstverlening te verbeteren, is het van belang dat alle betrokken partijen voortdurend nauw met elkaar in contact staan. Hiertoe werken we aan versterking van de samenwerking tussen Rijksoverheid, publieke dienstverleners en de politiek.
UWV wil dat cliënten zich gezien, gehoord en geholpen voelen. We maken de omslag van een procesgerichte uitvoeringsorganisatie naar een mensgerichte publieke dienstverlener die staat op een stevig fundament. Daar zetten onze medewerkers zich dagelijks voor in. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat er de afgelopen jaren te veel fouten zijn gemaakt. Dit komt door onze eigen werkprocessen en doordat de wet- en regelgeving die UWV uitvoert steeds complexer wordt. Voor de burger is die niet meer te begrijpen en voor onze medewerkers niet goed uitvoerbaar.
Vereenvoudigingen realiseren
Er bestaat inmiddels brede consensus dat ons systeem van inkomensondersteuning vergaande vereenvoudiging behoeft. UWV vraagt hier al jaren aandacht voor, onder andere in de jaarlijkse knelpuntenbrieven. Op de lange termijn is een fundamentele herziening nodig; op de korte termijn kunnen gerichte ingrepen bijdragen aan een beter werkend stelsel. UWV heeft concrete suggesties voor vereenvoudiging, bijvoorbeeld door vereenvoudigingen in de WW, in de dagloonsystematiek en bij de sociaal‑medische beoordelingen. Deze verbeteringen dragen bij aan een beter uitvoerbaar stelsel en leiden daarmee tot een betere dienstverlening aan onze cliënten. Daarnaast kunnen we hiermee kosten besparen in de uitvoering. Met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onderzoeken we hoe we door het doorvoeren van vereenvoudigingen een bijdrage kunnen leveren aan de taakstelling uit het regeerprogramma.
Een belangrijk speerpunt voor UWV is de vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. De minister van SZW heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer van 28 januari 2025 toegezegd om de Tweede Kamer voor de zomer te informeren over een pakket maatregelen voor de korte termijn voor verbetering en vereenvoudiging van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Daarnaast heeft in maart een delegatie van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD) gesproken met leden van het kabinet over vereenvoudiging. Daar is afgesproken dat de NPD een vereenvoudigingsagenda opstelt die het kabinet ondersteunt bij het aanpakken van complexe, domeinoverstijgende vereenvoudigingsvraagstukken. In de Voorjaarsnota 2025 heeft het kabinet extra middelen aan UWV ter beschikking gesteld om de druk op UWV bij het sociaal-medisch beoordelen te verlichten.
Vereenvoudiging van de WW
Het ministerie van SZW en UWV zijn in 2023 een WW‑vereenvoudigingstraject gestart. Dit traject is tijdelijk stopgezet in verband met de uitwerkingen van de WW‑maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord.
Vereenvoudiging van de dagloonsystematiek
In het verlengde van maatschappelijke ontwikkelingen en uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over loonloze tijdvakken tijdens de WIA‑uitkering bekijken UWV en het ministerie van SZW hoe de dagloonberekening op zich, en daarmee ook het Dagloonbesluit, kunnen worden vereenvoudigd. Daarnaast wordt bekeken of – met als basis een door UWV uitgevoerde analyse van risicofactoren bij de dagloonvaststelling – aanpassingen in het Dagloonbesluit kunnen worden gevonden die de foutgevoeligheid op kortere termijn kunnen verminderen.
Vereenvoudiging uitkering bij betalingsonmacht werkgever bij faillissementen
Ons vereenvoudigingsvoorstel om de huidige WW‑uitkering bij betalingsonmacht van de werkgever te wijzigen, bestaat uit twee onderdelen:
-
Wettelijk regelen dat UWV loon en achtergesteld loon baseert op gegevens uit de polisadministratie. UWV stelt dan het maandloon vast op basis van de bestaande dagloonregels en de loongegevens uit de polisadministratie. De uitkering vindt plaats over een periode van maximaal vijf maanden. UWV betaalt daarnaast als aanvulling een opslagpercentage over het uit te keren bedrag ter compensatie van opgebouwde vakantiedagen/-bijslag.
-
Wettelijk regelen dat niet-afgedragen pensioenpremies over een periode van maximaal één jaar vóór de datum van het einde van de arbeidsovereenkomst worden losgekoppeld van de uitkeringsaanvraag van de werknemer op grond van de bepalingen uit de WW. Hierover vindt overleg plaats tussen SZW, de Pensioenfederatie en UWV.
Vereenvoudiging Compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Op grond van een compensatieregeling wordt de hoogte van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid (CRTV-LAO) die een werkgever moet betalen bij ontslag van een langdurig zieke werknemer vastgesteld aan de hand van de wettelijk vastgestelde opbouw, de duur van de arbeidsovereenkomst, het brutoloon en de maximale transitievergoeding. Ons voorstel is om de bestaande complexe berekening van brutoloon te vervangen door het hanteren van loongegevens uit de polisadministratie. Een belangrijk voordeel is dat UWV dan niet langer verplicht is om het wettelijk compensatiebedrag te berekenen op basis van interpretatie van alle van toepassing zijnde loonbestanddelen en bijhorende referteperioden. De berekening van de hoogte van de compensatie kan dan naar verwachting volledig worden geautomatiseerd. Het gevolg hiervan is een besparing op de uitvoeringskosten.