Relatie met samenwerkingspartners
We werken op allerlei gebieden intensief samen met partners in de SUWI‑keten en in het sociale domein.
In het hoofdstuk Werken aan dienstverlening gaan we op diverse plekken daarop nader in. Hieronder gaan we in op nog een aantal belangrijke thema’s, projecten en programma’s waaraan we met onze samenwerkingspartners werken.
CompetentNL voor Nederland
UWV, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het programma Vaardig met vaardigheden samen aan de doorontwikkeling van CompetentNL. Het programma heeft twee hoofddoelstellingen. De eerste is het opleveren van een nationale verbindende skillstaal (CompetentNL), waarmee partijen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs eenduidig informatie over skills kunnen uitwisselen. UWV heeft alle beroepen verrijkt met skills. In september 2023 zijn, na een marktverkenning waarop we veel positieve reacties kregen, pilots gestart om de meerwaarde van CompetentNL te toetsen. De terugkoppeling is kritisch positief: iedereen gelooft in (de meerwaarde van) het concept, maar er is nog veel werk nodig om een eerste marktversie goed neer te zetten. Eind juni zijn de ministeries van SZW, OCW en Economische Zaken (EZ) officieel akkoord gegaan met de doorontwikkeling van CompetentNL. De tweede hoofddoelstelling is om CompetentNL in 2025 publiek als open data beschikbaar te stellen via een apart, door UWV te hosten portaal. We hebben hiervoor een opdracht ontvangen en een positieve uitvoeringstoets uitgebracht. We werken nu aan de inrichting van de centrale hosting en de technische ontsluiting via een te realiseren externe gateway. We richten ons op een proeflancering voor een select aantal partijen in januari 2025. De beoogde publieke livegang zal uiterlijk in september 2025 plaatsvinden.
Verbeteren uitwisseling matchingsgegevens
UWV heeft samen met het ministerie van SZW en de VNG deelgenomen aan het programma Verbeteren uitwisseling matchingsgegevens (VUM). Dit programma heeft tot doel om de kansen van werkzoekenden te vergroten door profielen en vacatures vindbaar te maken bij meer arbeidsmarktpartijen, zodat die beschikken over een rijker aanbod. Werkgevers krijgen zo een compleet beeld van passende kandidaten bij hun vacatures. UWV heeft een koppelvlak voor de uitwisseling van gegevens ontwikkeld waarmee zoekvragen kunnen worden beantwoord. Deze functionaliteit komt naar verwachting eind 2025 beschikbaar. We beproeven de gegevensuitwisseling samen met gemeenten in pilots in de regio’s Flevoland en Achterhoek. Volgens de herijkte planning start in het derde kwartaal van 2024 ook gegevensuitwisseling in de regio Groningen. Op basis van inzichten uit de pilots zijn de koppelvlakspecificaties inmiddels aangescherpt. Per 1 juli 2024 is het ketenprogramma afgerond en voor beheer overgedragen aan BKWI en het Inlichtingenbureau. Medio 2025 wordt de VUM‑voorziening voor gegevensdeling breder geïmplementeerd bij gemeenten. Tegelijkertijd faseren we dan een aantal applicaties uit en koppelen we gemeenten af van het UWV‑portaal. UWV stapt daarmee over van applicatiedeling naar gegevensdeling. Een zorgpunt is dat het ministerie van SZW aan UWV en gemeenten geen verplichting heeft opgelegd om gebruik te maken van VUM. We zien nu al dat gemeenten eigen oplossingen hebben ontwikkeld of gaan ontwikkelen voor hun dienstverlening, waarbij de prioriteiten bovendien liggen op het gebied van de bijstand en niet van werk. Wanneer gemeenten niet aansluiten op VUM, dan is uniforme gegevensdeling met alle gemeenten niet mogelijk, terwijl dat wel gewenst is in verband met de ontwikkeling van gezamenlijke dienstverlening in regionale Werkcentra. We hebben het ministerie van SZW op de hoogte gesteld van onze zorgen.
Handhaving bij grensoverschrijdende problematiek
Door met buitenlandse zusterorganisaties de krachten te bundelen en informatie uit te wisselen, kunnen we oneigenlijk gebruik van uitkeringen over de grens effectiever bestrijden. De Belgische Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) en UWV zijn begin dit jaar bij elkaar op werkbezoek geweest. De RVA is onder andere verantwoordelijk voor de werkloosheidsuitkeringen in België. Ter voorbereiding op het bezoek is een bestandsvergelijking gemaakt waarmee kan worden gekeken of er sprake is van samenloop van inkomsten uit uitkering, loon of pensioen in België en Nederland. UWV heeft dossiers hieruit vervolgens onderzocht. Tijdens het werkbezoek zijn er meer dan dertig casussen besproken waarbij er sprake was van samenloop. De bespreking heeft geleid tot waardevolle inzichten (ook in de wet- en regelgeving van beide landen) en concrete stappen om grensoverschrijdende fraude effectiever aan te pakken. Tijdens een vervolgmeeting eind april zijn de overige dossiers doorgenomen en vervolgstappen bepaald. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een nieuwe bestandsvergelijking en nieuwe dossierbesprekingen in volle gang. We streven ernaar om in de toekomst vergelijkbare samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere landen.
Samenwerken om bezwaren te voorkomen
Mensen die bezwaar indienen tegen een beslissing, bevinden zich meestal in een ingewikkelde situatie vol onzekerheden. Om onnodige bezwaren te voorkomen, werken we samen met zes rechtshulpverleners: Het Juridisch Loket, het CNV, de FNV, DAS‑rechtsbijstand, Achmea en ARAG. De medewerkers van deze rechtshulpverleners kunnen op laagdrempelige wijze in contact komen met UWV‑medewerkers voor antwoorden op vragen en om samen naar een informele oplossing te zoeken. We zijn op dit ogenblik in gesprek met nog drie andere rechtshulpverleners.