Dienstverlening aan jonggehandicapten
Jonggehandicapten hebben te maken met ingewikkelde regels en lopen risico op langdurige financiële problemen. Ze zijn in veel opzichten een kwetsbare groep; ze verliezen om uiteenlopende redenen vaak hun baan en hebben passende ondersteuning nodig om hun werk te behouden of nieuw werk te vinden.
Minderjarige jonggehandicapten en hun begeleiders of wettelijke vertegenwoordigers kennen vaak onvoldoende de weg en vallen daardoor geregeld tussen wal en schip. We spannen ons in om knelpunten in onze dienstverlening aan te pakken en brengen knelpunten in wet- en regelgeving actief onder de aandacht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Knelpunten aanpakken
Cliënten die van jongs af aan een handicap hebben, geven aan dat ze het gevoel hebben dat ze tussen wal en schip belanden omdat de samenwerking tussen UWV en andere overheidsorganisaties niet drempelloos verloopt. Een ander belangrijk aandachtspunt is de informatievoorziening aan jongeren die nog op school zitten. Cliënten die een Wajong‑uitkering ontvangen, ervaren ook angst en onzekerheid bij de inkomstenverrekening met hun uitkering. Verder is duidelijk dat we de toegankelijkheid en informatievoorziening over voorzieningen en re‑integratiemiddelen moeten verbeteren en dat jonggehandicapten zich vaak om hun beperking gestigmatiseerd voelen.
We hebben voor deze knelpunten een aantal verbetermaatregelen in gang gezet:
-
We hebben het aanvraagformulier voor de beoordeling van het arbeidsvermogen van cliënten voor de Indicatie banenafspraak vereenvoudigd. We zien dat cliënten het nieuwe formulier nu vaker correct invullen en dat ze het formulier als minder stigmatiserend ervaren. Met ingang van het nieuwe schooljaar hebben scholen dit formulier overgenomen. In het eerste kwartaal van 2025 meten we opnieuw hoe de cliënt het formulier ervaart.
-
We hebben geëxperimenteerd met vaste contactpersonen voor cliënten met een Wajong‑uitkering die te maken hebben met het verrekenen van inkomsten. Dankzij die vaste contactpersonen ervaren cliënten minder onzekerheid over hun financiële situatie en meer de menselijke maat. De waardering voor onze Wajong‑dienstverlening is gestegen van 6,7 naar 7,6. We streven ernaar om in het eerste kwartaal van 2025 in het hele land met vaste contactpersonen voor Wajong‑cliënten te gaan werken.
-
We hebben in een pilot masterclasses georganiseerd voor professionals en ketenpartners, zodat ze cliënten beter kunnen ondersteunen op het gebied van werk en inkomen. De masterclass wordt gewaardeerd met een 8. In het vierde kwartaal van 2024 nemen we de masterclass landelijk in gebruik.
-
We hebben in een pilot cliënten die een Wajong‑uitkering aanvragen proactief gebeld om hen uitleg te geven over de vervolgstappen. Cliënten ervaren daardoor minder onzekerheid en vinden het prettig dat ze zo sneller contact hebben met UWV. We nemen deze service‑call in het vierde kwartaal van 2024 landelijk in gebruik en gaan de service‑call ook inzetten voor mensen die een Indicatie banenafspraak of een Indicatie beschut werken aanvragen.
-
We hebben de pagina’s met informatie over voorzieningen en re‑integratiemiddelen op uwv.nl overzichtelijker gemaakt. Jonggehandicapten zijn hier vaak van afhankelijk om weer aan het werk te kunnen gaan. In het vierde kwartaal van 2024 meten we het effect van deze aanpassing.