Versterken van capaciteit en vakmanschap
UWV is een grote werkgever. We bieden inhoudelijk uitdagend en zeer divers werk voor verschillende disciplines. We hebben relatief veel oudere medewerkers in dienst en daardoor te maken met een toenemend aantal medewerkers dat met (pre)pensioen gaat. Daarnaast zijn er extra medewerkers op kritische functies nodig.
De krappe arbeidsmarkt maakt het ook voor UWV steeds moeilijker om personeel te werven. Dat maakt het realiseren van onze ambities een uitdaging. We vragen veel van onze medewerkers voor het verwezenlijken van een dienstverlening die meer uitgaat van een persoonlijke benadering en met ruimte voor de menselijke maat.
De krapte op de arbeidsmarkt beperkt zich al geruime tijd niet meer alleen tot specialistische functies. We hebben ook moeite om andere medewerkers te werven die nodig zijn om onze ambities te realiseren. Begin september zijn 65 nieuwe trainees gestart. 20 van hen doen mee aan een functiegericht traineeship: voor de functie junior adviseur werk en de functie test engineer. De overige 45 nieuwe trainees nemen deel aan een breder oriënterend traineeship, waarin ze verschillende opdrachten op verschillende vakgebieden voor verschillende UWV‑afdelingen uitvoeren. Een deel hiervan is specifiek gericht op ICT.
Vakmanschap
De ontwikkeling en het versterken van het vakmanschap van onze medewerkers is van groot belang. Om de juiste dienstverlening te kunnen bieden met aandacht voor de menselijke maat, zijn naast vakinhoudelijke kennis en kunde ook specifieke vaardigheden en gedrag nodig om ervoor te zorgen dat cliënten zich gezien, gehoord en geholpen voelen. Daarom zijn er diverse initiatieven ontwikkeld op het gebied van vakmanschap en cliëntgericht werken. We hebben het thema vakmanschapsontwikkeling ondergebracht bij een centraal expertiseteam en werken aan het verbinden van al deze initiatieven, zodat er uiteindelijk een UWV‑breed leeraanbod ontstaat.
Leiderschap
Omdat het realiseren van onze strategie ook iets vraagt van onze leidinggevenden, werken we aan een leiderschapsontwikkelingstraject. Het zogeheten paradoxaal leiderschapsprofiel, waarbij een leider tegenpolen benut en keuzes maakt die recht doen aan beide kanten van de medaille, is de basis van dit traject. Het eerste en tweede echelon heeft in het voorjaar van 2024 de derde module van het traject afgerond. We bekijken nu of er nog een vierde module nodig is. Er is gewerkt aan thema’s als het vermogen om slagvaardig te handelen, samenwerken en het ontwikkelen van impactvolle teams. Voor het overige management is een apart programma ontwikkeld: Leiderschap in beweging. De eerste plenaire dagen stonden in het teken van de ontwikkeling van paradoxaal leiderschap en het leeraanbod dat beschikbaar is om leiderschap binnen UWV verder te kunnen ontwikkelen. Daarmee sluit het programma ook aan op de eerste module van het eerste en tweede echelon en ontstaat er een gemeenschappelijke leiderschapstaal.
Vitale medewerkers
We vinden het belangrijk dat onze medewerkers trots, vitaal en met plezier hun werk doen en duurzaam inzetbaar zijn, zodat ze cliënten zo goed mogelijk kunnen helpen. We stimuleren daarom dat onze medewerkers fysiek en mentaal gezond leven en werken. Om de eigen regie van de medewerker op dat gebied te bevorderen, is het van belang dat medewerker en leidinggevende hierover goed met elkaar in gesprek zijn. Om dit te stimuleren hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in voorlichting, training en coaching van leidinggevenden. In 2024 hebben we de focus iets meer op de medewerkers gericht; bij hen is vaak nog sprake van kennisachterstand op dit terrein. Om verzuim zo veel mogelijk terug te dringen en te voorkomen, stellen we een ruim aanbod van preventieve voorzieningen beschikbaar dat we continu actualiseren. Zo hebben we in de eerste helft van 2024 een pilot uitgevoerd met een door onder andere de Nederlandse Organisatie voor toegepast‑natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) ontwikkeld digitaal zelfassessment, dat medewerkers kunnen inzetten om een beter beeld te krijgen van hun eigen gezondheid in relatie tot hun leefstijl. Dit instrument komt in het najaar van 2024 beschikbaar voor alle UWV‑medewerkers. Verder kunnen onze medewerkers sinds deze zomer op een nieuwe intranetpagina gemakkelijk alle informatie over vitaliteit vinden.
Het voortschrijdend verzuimpercentage bij UWV is in de eerste acht maanden van 2024 vrijwel stabiel gebleven (van 6,1% in januari naar 6,2% in augustus). De verzuimdrempel is hoog bij UWV, wat we onder andere terugzien in een lage meldingsfrequentie. Wel is er sprake van een hoog langdurig verzuim: dat is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het totale aantal verzuimdagen. Om het verzuim omlaag te brengen, werken we steeds meer met praktijkondersteuners die onder supervisie van de bedrijfsarts een deel van de verzuimbegeleiding uitvoeren. Op dit moment wordt in heel Zuid‑Nederland met praktijkondersteuners gewerkt, als onderdeel van een meerjarige pilot. De beschikbaarheid van de bedrijfsartsen laat daardoor een stijgende lijn zien. Dat zien we ook terug in de tevredenheid van onze medewerkers over de dienstverlening door bedrijfsartsen: die is in de eerste acht maanden van 2024 gestegen van 7,1 naar 7,3. Na de evaluatie van de pilot zullen we besluiten of we al dan niet op landelijke schaal met praktijkondersteuners gaan werken.