Dienstverlening aan werkgevers
Als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden nam het aantal WW‑uitkeringen in de eerste acht maanden van 2024 (licht) toe, maar de arbeidsmarkt is nog steeds krap.
Dit blijkt ook uit de spanningsindicator die wij ieder kwartaal uitbrengen. We publiceerden in de afgelopen maanden diverse arbeidsmarktrapporten en artikelen. In onze Arbeidsmarktprognose 2024–2025 zetten we uiteen dat we nog steeds banengroei verwachten, maar dat die wel wordt getemperd door een achteruitgang van de economie en vooral ook door een aanhoudend krappe arbeidsmarkt. We verwachten dat het aantal WW‑uitkeringen nog iets verder zal oplopen.
Onbenut arbeidspotentieel
We vragen werkgevers nadrukkelijk om bij hun zoektocht naar kandidaten voor hun vacatures ook te denken aan mensen met een arbeidsbeperking en andere werkzoekenden die minder makkelijk werk vinden. Dit zijn vaak zeer gemotiveerde medewerkers die niet snel van baan zullen veranderen. Dit geldt ook voor asielzoekers en statushouders. Deze groepen zijn ook zeer gemotiveerd om te werken en vallen te vaak tussen wal en schip. Zie ook paragraaf Dienstverlening aan werkzoekenden, onder het kopje Statushouders en asielzoekers.
Eenvoudiger voorzieningen aanvragen
Werkgevers kunnen voorzieningen aanvragen om arbeidsplekken geschikt te maken voor mensen met een beperking of om voor adequate begeleiding te zorgen. Sinds juli 2024 kunnen werkgevers dit soort voorzieningen digitaal aanvragen via het werkgeversportaal op uwv.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om een interne jobcoach, loondispensatie en een vergoeding voor een aanpassing in het bedrijf, zodat een werknemer met structureel functionele beperkingen zijn werk kan blijven doen en in dienst blijft. Werkgevers ontvangen nu ook de brieven naar aanleiding van hun aanvraag digitaal.
Cv’s inzien
Begin mei zijn er via 1 werkgeversaccount 150.000 cv’s op onze website werk.nl ingezien. Alle betrokken personen van wie het cv is ingezien en mogelijk gedownload, hebben we daarover geïnformeerd. In reactie op dit incident hebben we alle persoonsgegevens in de cv’s op werk.nl volledig afgeschermd. Het gebruik van werk.nl door werkgevers is vervolgens met 35% gedaald. In de aanloop naar een langetermijnoplossing verkennen we de mogelijkheden om op cv’s die openbaar zijn minder gegevens te tonen dan we uitvragen. Een cliënt kan er in de toekomst bijvoorbeeld zelf voor kiezen om zijn e‑mailadres of telefoonnummer wel te delen.