Verbeteren informatiehuishouding
UWV is een informatiegestuurde organisatie. We zijn afhankelijk van de informatiestromen die we dagelijks ontvangen, opvragen, raadplegen, opslaan en uiteindelijk ook verwijderen. Het is essentieel voor de uitoefening van onze taken dat al deze informatie voldoet aan de informatieprincipes. Dat betekent dat de informatie volledig, betrouwbaar, duurzaam toegankelijk en beveiligd is. Daarnaast moeten we informatie waarvan de bewaartermijn verstreken is en die geen waarde meer heeft voor de organisatie en de maatschappij op het juiste moment en op de juiste wijze vernietigen.
Sinds 2021 meten we binnen het programma Informatiehuishouding jaarlijks wat de stand van zaken is van onze informatiehuishouding en ondernemen we actie naar aanleiding van geconstateerde verbeterpunten. Dit doen we op basis van een rijksbreed afgesproken raamwerk met 31 indicatoren en 4 volwassenheidsniveaus. Sinds het begin van het programma zitten we, vergelijkbaar met andere overheidsorganisaties en zelfstandige bestuursorganen, op een gemiddeld volwassenheidsniveau 2. Veel initiatieven kennen een lange looptijd voordat er producten worden opgeleverd die van invloed zijn op het volwassenheidsniveau. Uit de meting van 2023 kwam naar voren dat we nog de nodige stappen moeten zetten om in 2026 het door ons gewenste volwassenheidsniveau te bereiken. Ook dit verloop komt overeen met de ontwikkelingen op rijksniveau en bij andere zelfstandige bestuursorganen. Het vraagt tijd om de koers te veranderen. We zetten ons in om in 2024 op 6 van de 31 indicatoren een meetbare verandering te realiseren en daardoor het gewenste volwassenheidsniveau 3 te bereiken. Het actieplan Informatiehuishouding voor 2024 telt inmiddels 32 initiatieven. Voor 23 ervan is er inmiddels een goedgekeurd of geaccepteerd plan van aanpak; 10 daarvan worden inmiddels uitgevoerd.
De externe samenwerking met andere overheidsorganisaties, zoals het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de SVB, is met name op inhoudelijke vraagstukken geïntensiveerd, zoals het informatiebeheer van e‑mails. Het vooronderzoek naar het structureel goed inregelen van de governance van de informatiehuishouding is afgerond. Hierdoor is duidelijk waar zich lacunes voordoen in de governance. In 2024 richten we ons op het opstellen van een informatiebeleid voor onze organisatie en op het realiseren van concrete producten die het mogelijk maken beter te voldoen aan de informatieprincipes bij beleidsondersteunende informatie.